Το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου

8 Αύγουστος 2016 Cookpad Greece

Το 15Αύγουστο λένε ότι είναι το Πάσχα του καλοκαιριού για τους Έλληνες! Γιορτάζει δε η μισή Ελλάδα: η Μαρία, η Μαίρη, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα κλπ κλπ. Ε, γίνεται γιορτή χωρίς καλό φαγητό; Δεν γίνεται!

Εμείς σας έχουμε ετοιμάσει δύο μενού για όσους έχουν εορτάζοντες στο σπίτι ή απλά βρίσκουν τον Δεκαπενταύγουστο ως ευκαιρία για συγκέντρωση της οικογένειας και των φίλων γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, στο απόγειο του καλοκαιριού! Είτε είστε στην πόλη, είτε (πιθανότερο) στην εξοχή, στο βουνό ή στην θάλασσα, προτιμήστε συνταγές ελαφριές, που μπορούν να ετοιμαστούν και μερικές μέρες νωρίτερα, γιατί σίγουρα η ζέστη δεν ταιριάζει με την πολύωρη παραμονή στην κουζίνα. Άλλωστε σημασία έχει να περάσετε καλά και να δημιουργήσετε μια ακόμα όμορφη ανάμνηση αυτού του καλοκαιριού! Το τραπέζι σας στρώστε το σε εξωτερικό χώρο με σκιά (βεράντα, μπαλκόνι, κήπο κλπ), αποφύγετε όσο το δυνατόν τους κλειστούς χώρους και ας διαθέτουν air condition! Καλοκαίρι είναι, ευχαριστηθείτε το έξω, τον καθαρό αέρα και τον ήλιο!

 Μενου κρεατικών Δεκαπενταύγουστο

Μενού κρεατικών:

Αν ανήκετε σε αυτούς που νήστεψαν έστω και λίγες μέρες, μάλλον θα προτιμήσετε ένα τραπέζι με κύριο συστατικό το κρέας! Φτιάξτε 1-2 μέρες νωρίτερα μια δροσερή Τυροσαλάτα απο σπίτι για να περιμένει να συνοδεύσει το κρεατάκι σας. Την προηγούμενη μέρα ξεκινήστε να μαγειρεύετε μια  Κρύα μαριναρισμένη σαλάτα της Αργυρώς, η οποία είναι καλύτερη όσο μένει στο ψυγείο, ενώ το προηγούμενο βράδυ προετοιμάστε σιγά σιγά κάμποσες Πιπεριές Φλωρίνης κόλαση. Μπορείτε να τις βράσετε νωρίτερα και το βράδυ πριν το Δεκαπενταύγουστο να τις γεμίσετε και να τις αφήσετε στο ψυγείο. Το ψήσιμό τους την επόμενη θα πάρει μόνο μισή ώρα! Ανήμερα της γιορτής μαγειρέψτε μόνο το Κατσικάκι με δεντρολίβανο και λαχανικά και ετοιμάστε το τραπέζι σας με άφθονο δροσερό κρασάκι για να υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας! Μην ξεχάσετε βέβαια να βγάλετε και λίγα τυράκια για να το συνοδεύσετε, γιατί και το κρασάκι θέλει την παρέα του! Κλείστε το γεύμα σας με μια ανάλαφρη Πανακότα με γιαούρτι που μπορείτε να την έχετε ετοιμάσει 1-2 μέρες νωρίτερα ώστε να έχουν δέσει καλά οι γεύσεις και να είναι δροσερή-δροσερή, καθώς και με φρέσκα φρούτα εποχής, όπως δροσερό καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια και σύκα!

 

 Μενου θαλασσινών Δεκαπενταύγουστο

Μενού θαλασσινών:

Ένα γιορτινό τραπέζι όμως μπορεί να είναι και αποτελείται και κατ' εξοχήν με θαλασσινά! Καλοκαίρι είναι, τα ψαράκια είναι άφθονα και συνοδεύουν άψογα το ουζάκι σας! Αρκετές μέρες νωρίτερα μπορείτε να ετοιμάσετε Γαύρο μαρινάτο και να τον έχετε πρόχειρο για μεζεδάκι. Από την προηγούμενη μέρα, ψήστε μια υπέροχη Μελιτζανόπιτα της Νίκης και βράστε και λίγα Βλήτα με φρέσκια ντομάτα και σκόρδο. Την σάλτσα τους την προσθέτετε λίγο πριν τα βάλετε στο τραπέζι σας. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο μαγειρέψτε Χταπόδι στιφάδο με ελιές και βελούδινη φάβα και εντυπωσιάστε τους πάντες με αυτό το υπέροχο φαγάκι! Πολλές ημέρες νωρίτερα μπορείτε να έχετε φτιάξει μια Τούρτα παγωτό με επικάλυψη σοκολάτας και μπισκότο και να την έχετε βάλει στην κατάψυξή σας (πρέπει μόνο να προσέξετε να μην την... φάτε!) Βγάλτε την μετά την γιορτή ως ένα δροσερό επιδόρπιο, μαζί με μπόλικα φρουτάκια εποχής!

 

Να περάσετε λοιπόν πολύ όμορφα με όλους τους αγαπημένους σας, να χαρείτε αυτήν την μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού περνώντας λίγο χρόνο στην κουζίνα σας και πολύ χρόνο δημιουργώντας σούπερ αναμνήσεις!