Σύκα: γλυκά σα μέλι

Μια εικόνα που μας φέρνει στο νου πάντα το καλοκαίρι είναι μια συκιά φορτωμένη στρογγυλά και ζουμερά σύκα. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, τα σύκα είναι λατρεμένο φρούτο που το τρώμε ωμό, όπως είναι από το δέντρο, αλλά το βάζουμε και σε ένα σωρό συνταγές. Και για να το έχουμε και όλο το χρόνο, το αποξηραίνουμε κιόλας.

Λίγη ιστορία

Σύκα είχαμε από τους προϊστορικούς χρόνους ακόμα. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, στον προϊστορικό οικισμό Πολιόχνη, στο νησί της Λήμνου, έχουν βρεθεί απανθρακωμένα σύκα.

Με σιγουριά όμως μπορούμε να πούμε πως τα σύκα ήταν γνωστά και λατρεμένα στην αρχαιότητα. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα και πολλές λέξεις και φράσεις έχουν προέλευσή τους το σύκο. Από τον συκοφάντη και το συκώτι μέχρι τη γνωστή σε όλους φράση “λέω τα σύκα σύκα”. Αν σας κίνησε την περιέργεια και θέλετε πληροφορίες για την ετυμολογία των λέξεων αυτών, πατήστε πάνω στους συνδέσμους, οδηγούν σε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα.

Αλλά βεβαίως υπάρχουν αναφορές και στη Βίβλο, με τον Αδάμ και την Εύα να σκεπάζονται με φύλλα συκής.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα σύκα έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο και με τους Ισπανούς κατακτητές πήγαν και στην Αμερική. Μάλιστα η Καλιφόρνια είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σύκων, μαζί με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι συκιές είναι δέντρα που δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Το μόνο που θέλουν για να μας δώσουν τους υπέροχους καρπούς τους είναι ήλιος. Και από αυτόν έχουμε μπόλικο! Υπάρχουν πάμπολλες ποικιλίες σύκων σε όλη την Ελλάδα. Κάποιες ποικιλίες είναι μαύρες, κάποιες πράσινες, κάποιες παράγουν μεγάλους καρπούς και κάποιες πιο μικρούς. Έχουμε σύκα Βασιλικά, Καλαμών, Μαύρα Μαρκοπούλου, Πολίτικα, σμυρναίικα… Όλα όμως είναι το ίδιο νόστιμα και το ίδιο υγιεινά και ωφέλιμα. Από αυτά όμως, μόνο τα σύκα από την Καλαμάτα και την Εύβοια γίνονται αποξηραμένα.

Οφέλη

Το πρώτο όφελος που μας έρχεται ίσως στο νου όταν σκεφτόμαστε τα σύκα, είναι η διευκόλυνση στη λειτουργία του εντέρου. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα τα σύκα θα βοηθήσουν, καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Λίγη προσοχή όμως, γιατί αν πάσχετε από ευερέθιστο έντερο και κολίτιδες τα σύκα ίσως κάνουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι καλό, επειδή έχουν πολλά σποράκια. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη διαχείριση του βάρους και στη χώνεψη.

Τα σύκα είναι καλή πηγή καλίου, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, κάτι που βοηθάει στο να έχουμε γερά κόκαλα. Ασβέστιο και κάλιο μαζί γίνονται σύμμαχοι κατά της οστεοπόρωσης.

Έχουν σίδηρο και φυλλικό οξύ.

Πότε βγαίνουν

Σύκα μπορούμε να βρούμε από τέλος Ιουλίου μέχρι και όλο τον Σεπτέμβρη. Υπάρχει και μια ποικιλία χειμωνιάτικη που κάνει σύκα τον Νοέμβρη βέβαια.

Διαλέγουμε σύκα και τα συντηρούμε σωστά

Τα σύκα γενικά είναι πολύ ευπαθή φρούτα και δεν διατηρούνται για καιρό. Καλό είναι να τα αγοράζετε όταν είναι να τα καταναλώσετε, καθώς διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 μέρες μόνο. Όπως και με όλα τα φρούτα, αγοράστε σύκα που να είναι ώριμα, αλλά όχι πάρα πολύ. Ούτε τα άγουρα τρώγονται (θα ωριμάσουν και στο ράφι σας, αλλά δε θα είναι τόσο γλυκά), ούτε τα υπερώριμα, που ξινίζουν πλέον. Φροντίστε να είναι σφιχτά και γερά, όχι όμως τόσο σκληρά που να μην πιέζονται. Ένα σύκο που είναι στην καλύτερη στιγμή του θα σας δώσει μεγάλη απόλαυση, αφού είναι γλυκό σα μέλι, και τα περισσότερα οφέλη, αφού εκτός των άλλων θα έχει και πολλά αντιοξειδωτικά.

Αποξηραμένα σύκα

Μπορούμε να έχουμε σύκα όλο το χρόνο, αγοράζοντας (ή φτιάχνοντας) αποξηραμένα σύκα. Διατηρούνται στο ντουλάπι μας για μήνες. Έχουν όλες τις καλές ιδιότητες των φρέσκων σύκων αποτελώντας έτσι ένα εξαιρετικό σνακ που μας χορταίνει υγιεινά.

Συνταγές με σύκα

Τόσα είπαμε για τα οφέλη των σύκων και την ιστορία τους. Ώρα να φτάσουμε στο ζουμί και να δούμε πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε, να βρούμε τέλειες και πρωτότυπες συνταγές, πόσα υπέροχα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με τα νόστιμα σύκα.

Ας δούμε πρώτα συνταγές με φρέσκα σύκα:

Σαλάτες – Ορεκτικά – Σως

Σαλάτες – Κυρίως πιάτα

Biscotti με σύκα και γλυκάνισο
Κέικ με σύκα
Σύκα κομπόστα με μέλι και μπαχαρικά
Κέικ με ταχίνι και ξερά φρούτα
Τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα Νάξου
Χιονούλες 2

 

Φυσικά μπορείτε να αποξηράνετε μόνοι σας τα σύκα σας.

Δοκιμάστε και ροφήματα με σύκο. Με φρέσκα σύκα φτιάξτε Μιλκ σέικ σύκο – μπανάνα, ενώ με αποξηραμένα κάντε ένα ωραιότατο λικέρ σύκο – δαμάσκηνο.

Τέλος δείτε όλες τις συνταγές μας που περιέχουν σύκα και διαλέξτε αυτή που σας αρέσει καλύτερα!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading