Σιμιγδαλένιος χαλβάς

14 Μάρτιος 2015 Cookpad Greece

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, φτάνει βέβαια να χρησιμοποιήσουμε υγιεινά υλικά!  Δεν είναι δύσκολο γλυκό να το πετύχουμε αλλά παρόλα αυτά χρειάζεται να προσέξουμε κάποια πράγματα ώστε να μην μας λασπώσει ή να μην γίνει πολύ λαδερός αλλά να γίνει μυρωδάτος, νόστιμος και στητός!

 

  • Δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ λάδι γιατί το σιμιγδάλι δεν θα μπορέσει να το απορροφήσει όλο κατά το σοτάρισμα και μετά αναπόφευκτα θα το ξεράσει.  Επίσης το σιμιγδάλι θέλει καλό καβούρδισμα σε χαμηλή φωτιά.
  • Για να γίνει πιο ανάλαφρος ο χαλβάς, χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο αντί ελαιόλαδο ή βάζουμε μισό ηλιέλαιο και μισό ελαιόλαδο.  Αν θέλουμε, μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου λάδι και να καβουρδίσουμε το σιμιγδάλι σε αντικολλητική κατσαρόλα ή να το βάλουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει αλλά και να αντικαταστήσουμε το λάδι με ταχίνι.
  • Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει με ευκολία από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.  Αν δεν απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι μετά θα λασπώσει.  Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή την ώρα που τον ανακατεύουμε γιατί κάνει φλοπ φλοπ και υπάρχει κίνδυνος να καούμε!  Εγώ καλού κακού φοράω γάντια κουζίνας!
  • Αν μας αρέσει ο πολίτικος χαλβάς τότε θα καβουρδίσουμε περισσότερη ώρα το σιμιγδάλι.  Γενικά όσο πιο πολύ το καβουρδίσουμε τόσο πιο βαρύς θα γίνει.
  • Για να γίνει σπυρωτός ο χαλβάς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χοντρό σιμιγδάλι.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, ινδοκάρυδο ή διάφορα αποξηραμένα φρούτα.  Αν θέλουμε να προσθέσουμε γλυκό του κουταλιού (κομμένο σε μικρά κομμάτια) θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνουμε για να φύγει το πολύ σιρόπι.
  • Δοκιμάσατε ποτέ χαλβά με φρέσκα φρούτα:  Γίνεται ιδιαίτερα νόστιμος και ιδιαίτερος σε γεύση! 
  • Για σοκολατένιο χαλβά θα προσθέσουμε σκόνη κακάο ή κομματάκια κουβερτούρας.  Μπορούμε να τον κάνουμε δίχρωμο ή τρίχρωμο ή να τον μετατρέψουμε σε χαλβαδομπαλάκια σοκολατένια και λαχταριστά!
  • Για μυρωδάτο χαλβά μπορούμε να προσθέσουμε
  1. διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα γαρίφαλο, τζίντζερ, μαστίχα
  2. ξύσμα από διάφορα εσπεριδοειδή
  3. ροδόνερο, ανθόνερο, σιρόπι τριαντάφυλλο
  4. καφέ ή λικέρ της αρεσκείας μας

 

  • Αντί σιρόπι μπορούμε να βάλουμε μέλι ή πετιμέζι.  Αφού καβουρδίσουμε το σιμιγδάλι,προσθέτουμε ζεστό νερό (για κάθε 1 κούπα σιμιγδάλι βάζουμε 2 κούπες νερό) και μετά ρίχνουμε μέλι ή πετιμέζι ή σιρόπι σφενδάμου και συνεχίζουμε τη διαδικασία κανονικά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Για μια πιο εξωτική γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με γάλα καρύδας ή με χυμό εσπεριδοειδών ή με χυμό οποιουδήποτε άλλου φρούτου μας αρέσει!
  • Δεν τον ξεφορμάρουμε αν δεν κρυώσει πρώτα πλήρως και βέβαια τον έχουμε πάντα σκεπασμένο γιατί αλλιώς θα ξεραθεί.
  • Αφού τον ξεφορμάρουμε μπορούμε να τον στολίσουμε με ξηρούς καρπούς, ινδοκάρυδο, λιωμένη σοκολάτα, σιρόπι ή απλά να τον πασπαλίσουμε με κανέλα.
  • Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε αντί λάδι να βάλουμε βούτυρο και αντί νερό να βάλουμε γάλα.

 

Στο σάιτ έχουμε υπέροχες συνταγές για χαλβά.  Δείτε πιο κάτω μερικές από αυτές και πειραματιστείτε ανάλογα!

 

Χαλβάς

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Χαλβάς με καφέ και πορτοκάλι

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με εσάνς λεμονιού

Χαλβάς με μέλι, αμύγδαλα και σταφίδες

Πολίτικος χαλβάς

Χαλβάς με ταχίνι

Χαλουβάς ή χαλβάς τριανταφυλλένιος

Χαλβάς με σιμιγδάλι και βούτυρο

Καλοκαιρινός χαλβάς με φρούτα

Χαλβάς με φράουλες

Χαλβάς τρίχρωμος

Ελαφρύς σιμιγδαλένιος σοκολατένιος χαλβάς

Χαλβάς με σοκολάτα