Πρωινό στον κόσμο

15 Φεβρουάριος 2016 Cookpad Greece

Το πρωινό πρέπει να είναι, λένε, το κυριότερο γεύμα της ημέρας. Να είναι χορταστικό, γεμάτο ενέργεια και βιταμίνες, για να μας "κρατήσει". Πόσοι όμως τρώμε ένα πραγματικά καλό πρωινό, αφού συνήθως το πρωί είμαστε βιαστικοί να ξεκινήσουμε τις υποχρεώσεις της μέρας μας; Στην Ελλάδα μάλλον δεν φημιζόμαστε για τα πρωινά μας, αφού την "βγάζουμε" με έναν καφέ, άντε και κανά κουλουράκι. Τι κάνουν όμως παραδοσιακά σε άλλα μέρη του κόσμου; Ας κάνουμε ένα μικρό ταξιδάκι για να δούμε πώς τρώνε πρωινό οι άλλοι λαοί!

 

 Ας ξεκινήσουμε με τους Ευρωπαίους που είναι λίγο πιο κοντά μας:

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Και ποιος δεν γνωρίζει το English breakfast; Οι Βρετανοί είναι πολύ γνωστοί για το πρωινό-υπερπαραγωγή τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα δυναμωτικό κι θερμιδογόνο. Περιέχει τηγανητά αυγά και μπέικον ή λουκάνικα απαραιτήτως, ντομάτες, φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και... φασόλια! Συχνά δε, το τραπέζι συμπληρώνουν διάφορες φρουτένιες μαρμελάδες. Το πρωινό περιέχει βέβαια και κάποιο ρόφημα, συνήθως καφέ, χυμό ή τσάι. Φυσικά δεν τρώνε όλοι αυτό το φουλ πρωινό, σε πιο... light καταστάσεις θα φάνε απλώς ψωμί ή κρουασάν με βούτυρο και μαρμελάδα ή τυρί και ζαμπόν.

 

Γερμανία

Και στην Γερμανία, το πρωινό τους είναι "υπόθεση"! Εκτός από τα κλασικά ροφήματα (καφές, γάλα, τσάι, χυμός), οι Γερμανοί αγαπούν το κρέας είτε σε μορφή λουκάνικου, είτε σε μορφή άλλων αλλαντικών. Επίσης, δεν λείπουν από το τραπέζι τα τυριά, αλλά και διάφορα ιδιαίτερα ψωμιά και ζυμαρένια αλμυρά (πχ. pretzel). Και βέβαια δεν λένε ποτέ όχι και σε κάτι γλυκό, όπως μαρμελάδες και φρούτα.

 

Γαλλία

krouasanΣε αντίθεση με τους Βορειοευρωπαίους, οι Γάλλοι είναι "ντελικάτοι" και στο πρωινό τους, το οποίο είναι ελαφρύ, αλλά γευστικό και.. γλυκό! Ξεκινάνε με καφέ ή σοκολάτα και χυμό, τα οποία συνοδεύουν με μικρά κρουασάν ή φρυγανισμένο ψωμί ή φέτες μπαγκέτας και μαρμελάδα κάθε είδους! Τα αλμυρά (τυριά, αλλαντικά κλπ) δεν έχουν θέση στο γαλλικό πρωινό. Μια αγαπημένη τους συνήθεια είναι να βουτάνε το βουτυρωμένο ψωμάκι τους μέσα στον καφέ τους.

 

Ιταλία

Όπως και οι Γάλλοι, οι Ιταλοί κρατούν απλό και λιτό το πρόγευμα τους. Διαλέγουν το είδος του καφέ που αγαπούν (συνήθως καπουτσίνο ή εσπρεσάκι), και το συνοδεύουν με ένα ιταλικό είδος κρουασάν (cornetto) ή κάποιο άλλο σφολιατοειδές/ζυμαρένιο ελαφρύ γλυκάκι γεμισμένο με μαρμελάδα.

 

Ισπανία

Όπως και για τους δυο προηγούμενους λαούς, το πρωινό των Ισπανών είναι μικρό και λιτό, ίσα να πάρει μπρος ο μεταβολισμός τους. Συνήθως επιλέγουν γάλα, σοκολάτα ή καφέ ως ρόφημα. Αν προτιμούν να ξεκινήσουν γλυκά την μέρα τους, το πρωινό τους περιέχει πηχτή ζεστή σοκολάτα και λουκουμάδες (churros) ή ελαφριά σπογγώδη κεκάκια (magdalenas), ενώ αν προτιμούν τα αλμυρά, μια φέτα ψωμί με τομάτα ή τυρί και chorizo είναι αρκετά.

 

Ολλανδία

Τα παιδιά στην Ολλανδία είναι ίσως τα πιο τυχερά! Για πρωινό τρώνε φέτες ψωμάκι, με ανάλατο βούτυρο και από πάνω... τρούφα! Ναι, πράγματι, γεμίζουν το ψωμάκι τους τρούφες, σε κάθε μέγεθος, χρώμα και γεύση, με πιο δημοφιλή -φυσικά- τη σοκολατένια. Οι Ολλανδοί τρώνε πάνω από 750.000 φέτες ψωμί με σοκολατένια τρούφα καθημερινά!

 

Ισλανδία

Από τα τυχερά με την τρούφα, πάμε στο πρωινό της Ισλανδίας που είναι συνήθως κρέμα με βρώμη που συνοδεύεται με διάφορες επιλογές όπως σιρόπι, φρούτα, βούτυρο, καστανή ζάχαρη ή ξινόγαλο. Τα παιδιά όμως θα πάρουν οπωσδήποτε μαζί και την ημερήσια δόση του μουρουνέλαιου, καθώς η έλλειψη ηλιοφάνειας προκαλεί και έλλειψη βιταμίνης D. 

 

Πολωνία

scrabbledeggsΑυγά scrambled με λουκάνικο και τηγανίτες πατάτας είναι ένα από τα συνηθισμένα πρωινά στην Πολωνία.

 

 

 

 

 

Σουηδία

Στη Σουηδία φτιάχνουν ένα ανοιχτό σάντουιτς, δηλαδή μια φέτα ψωμάκι που πάνω βάζουν όλα τα υλικά: κομμάτια από κρέας ή ψάρι, τυρί, μαγιονέζα, και λαχανικά όπως ντομάτα και αγγούρι

 

 

Πάμε να δούμε το πρωινό σε άλλους ηπείρους όμως. Σε κάποιες χώρες επιλέγουν κάτι λίγο και ελαφρύ (και σχετικά κοντά σε αυτά που θα τρώγαμε κι εμείς):

 

Ρωσσία

Οι Ρώσσοι αγαπούν πολύ τις παραδοσιακές τους τηγανίτες, που φτιάχνονται με την προσθήκη αρκετού τυριού όμως! Τις περιχύνουν μετά με μαρμελάδα, άχνη ζάχαρη ή φρέσκα φρούτα.

 

Κούβα

Ένα καφεδάκι με γάλα και άντε λίγο φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο είναι αρκετό για τους Κουβανούς...

 

Μαρόκο

Οι Μαροκινοί προτιμούν τις γλυκές γεύσεις για το πρωινό, το οποίο είναι ελαφρύ γενικά με ψωμί, μέλι και δαμάσκηνα. Συνοδεύουν με ένα φλυτζάνι καφέ (ελληνικό για εμάς, τούρκικο για αυτούς...) ή τσάι μέντας.

 

Ιράν

Και εδώ το πρωινό τους είναι πολύ κοντά στις δικές μας γεύσεις. Μαύρο τσάι, ψωμί, βούτυρο, φέτα και καμιά φορά και φρέσκα φρούτα.

 

 

Σε άλλες χώρες το πρωινό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με ποικιλία τροφών:

 

ΗΠΑ

pancakesAν λέμε ότι το English breakfast είναι υπερπαραγωγή, τι να πούμε για το American breakfast??? Για τους Αμερικάνους το πρωινό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας και για αυτό το αμερικάνικο πρωινό είναι πολύ πλούσιο και δυναμωτικό. Εκτός από το καφέ ή το τσάι, οι Αμερικάνοι δεν παραλείπουν να γεμίσουν το τραπέζι τους με pancakes με maple syrop, αυγά με μπέικον ή λουκάνικα, ψωμί με μαρμελάδα, αλλά και δημητριακά. 

 

Αυστραλία

Οι Αυστραλοί αγαπούν την απλότητα στο πρωινό τους. Περιέχει δημητριακά, χυμούς, φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι (συχνά φτιαγμένο από καρύδα), αυγά, αλλά και μπόλικο ξεροψημένο ψωμάκι! Έχουν επίσης ένα άλειμμα που το λένε Vegemite και το τρώνε μανιωδώς καθημερινά, προς τρόμο όσων δεν είναι Αυστραλοί, καθώς έχει μια γεύση πολύ... ιδιαίτερη.

 

Τουρκία 

Στη γειτονική μας χώρα τρώνε πλούσιο πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει ψωμάκι φρυγανισμένο με καϊμάκι και μέλι, διάφορες μαρμελάδες, αλλά και αλμυρά όπως ποικιλία τυριών, ελιές, ντομάτες, αγγούρι, αυγά, σουτζούκι. Συνοδεύουν ίσως με γάλα ή πορτοκαλάδα, αλλά κυρίως με το παραδοσιακό μαύρο Τούρκικο τσάι.

 

Ισραήλ

aygaΤο πρωινό που προτιμούν στο Ισραήλ λέγεται Shakshuka! Είναι απλά αυγά τηγανιτά σε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας, συνοδευμένα με πιτούλα για να βουτάνε στο ζουμάκι! Μπορεί επίσης να φάνε ομελέτα, τυριά, ελιές, τόνο ή ψωμάκι με βούτυρο και μαρμελάδα (που φαίνεται να είναι δημοφιλές παντού)

 

 

 

Νότιος Αφρική

Οι Ευρωπαίοι έχουν επηρεάσει πολύ βεβαίως τη Νότιο Αφρική και πλέον το πρωινό εκεί μοιάζει εντελώς... δυτικό. Τσάι ή καφές που συνοδεύεται από ψωμάκι με βούτυρο και τυρί ή μαρμελάδα, ή φρυγανιές. Μπορεί επίσης να βρει κανείς το τυπικό αγγλικό πρωινό.

 

 

Σε άλλες χώρες όμως το πρωινό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που εμείς έχουμε συνηθίσει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποτελείται από φαγητά που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένα πλούσιο μεσημεριανό:

 

Κίνα

Η Κίνα είναι τεράστια και κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις. Λωρίδες τηγανισμένης ζύμης, ζεστό γάλα σόγιας, σουπίτσες και dim sum είναι όμως αγαπημένη επιλογή για πρωινό σε όλους.

 

Ιαπωνία

Εδώ η αγαπημένη επιλογή είναι σούπα miso, με λευκό ρύζι ατμού, πίκλες και ίσως ακόμα ψάρι και ιαπωνική ομελέτα (tamagoyaki)

 

Κορέα

Στην Κορέα δεν ξεχωρίζουν το πρωινό από το βραδινό! Στο πιάτο τους λοιπόν θα βρεθούν σούπα, ρύζι, κιμτσί (παραδοσιακό πιάτο λαχανικών τουρσί), ψάρι, κρέας ή οτιδήποτε τους έχει περισσέψει από το χτεσινό τραπέζι!

 

Μεξικό

guacamoleΈνα συνηθισμένο πρωινό στο Μεξικό περιλαμβάνει σίγουρα chilaquiles, που είναι στην ουσία τσιπς τορτίγιας με σάλτσα και μετά αβοκάντο, τυρί και κρεμμύδια από πάνω. Ή μπορεί να φάνε huevos rancheros που είναι τηγανιτά αυγά με τσιπς τορτίγιας και σάλτσα τσίλι. Συνοδεύονται συχνά από φασόλια, αβοκάντο ή γκουακαμόλε. Γερό πρωινό δηλαδή!

 

Πακιστάν

Άλλη μια χώρα στην οποία τρώνε κανονικό μεσημεριανό για πρωινό! Το εθνικό πιάτο του Πακιστάν ονομάζεται Nihari και το τρώνε όλη μέρα, πρωί μεσημέρι ή βράδυ! Είναι ένα πικάντικο κάρυ με κρέας (μοσχάρι ή αρνί) που συνοδεύεται με naan (πιτούλες). Είναι ιδιαίτερα αγαπητό και διαδεδομένο ως πρωινό κυρίως στους εργάτες. Τις Κυριακές τρώνε ακόμα μεγαλύτερο πρωινό, με τηγανιτό ψωμί, κάρυ με ρεβύθια και πατάτα, και χαλβά.

 

Ινδία

Η Ινδία είναι επίσης τεράστια χώρα και κάθε περιοχή έχει τις δικές της προτιμήσεις. Στην κεντρική Ινδία θα βρούμε πρωινό με τηγανίτες λαχανικών συνοδευμένες με κάποιο τσάτνει, ενώ στη νότια Ινδία τρώνε idli και sambar, δηλαδή ένα αλμυρό "κέικ" από φακές και ρύζι και ένα πιάτο με φακές και λαχανικά. Τρώνε επίσης dosa που είναι σαν κρέπα φτιαγμένη από φακές και ρύζι. Πολλή φακή στην Ινδία!

 

Φυσικά έχουμε αφήσει απ' έξω ένα σωρό χώρες! Δώσαμε όμως μια ιδέα για το πόσο διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίζουν οι λαοί του κόσμου το πρωινό τους. Διαλέξτε όποιο πρωινό σας αρέσει, αλλά φροντίστε να μην ξεχνάτε να το τρώτε κάθε μέρα, καθώς το πρωινό είναι είπαμε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας που μας γεμίζει δύναμη και ενέργεια!

 

Και για να ευθυμήσουμε λιγάκι, δείτε ένα βίντεο όπου παιδιά από την Αμερική δοκιμάζουν πρωινά από διάφορες χώρες του κόσμου:

 

 

 

Η κεντρική φωτογραφία είναι της Sitronella από την συνταγή Πρωινό με νιφάδες βρώμης.