Πώς θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι

17 Αύγουστος 2005 Cookpad Greece

Από την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ψάρια είναι νόστιμα και υγιεινά, αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν είναι φρέσκα. Κοιτάξτε λοιπόν τα παρακάτω

 
Πριν το αγοράσουμε...
  • Πρέπει να έχει μάτια λαμπερά που εξέχουν.
  • Αν το κρατήσουμε στην παλάμη μας, πρέπει η ουρά και το κεφάλι να στέκονται προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα τόξο.
  • Διατηρεί το σχήμα του.
  • Τα βράγχιά του είναι κόκκινα ή ροζ και υγρά.
  • Πρέπει να έχει το φυσιολογικό του χρώμα και να είναι λαμπερό.
  • Τα περισσότερα ψάρια πρέπει να είναι σφριγηλά και όταν τα πιέζουμε με το δάχτυλο δε πρέπει να βουλιάζει αλλά να επανέρχεται το δέρμα αμέσως.
  • Στα μεγάλα -και συνήθως ακριβά- ψάρια πρέπει να υπάρχει κολλώδες υγρό ανάμεσα στις σιαγόνες αν του ανοιγοκλείσουμε το στόμα. Στα ολόφρεσκα αυτό το υγρό είναι και στο εξωτερικό του ψαριού.
     

 

Αφού το αγοράσουμε... (είναι πια αργά....)
  • Απολεπίζεται εύκολα και τα εντόσθια βγαίνουν ολόκληρα.
  • Τα χέρια μας δεν μυρίζουν μετά.
  • Ανοίγει όταν το τηγανίζουμε.
  • Η ουρά σηκώνεται όταν το τηγανίζουμε (κυρίως στα ψάρια ημέρας)
  • Όταν είναι ψημένο η σάρκα βγαίνει εύκολα από το κόκκαλο.

 

Ευχαριστούμε και όλους τους φίλους που στα σχόλια μας δίνουν τις δικές τους συμβουλές και τις μεταφέρουμε εμείς εδώ :) H κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι της Aleksandra από τη συνταγή Τσιπούρα στη λαδόκολα