Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τα τρόφιμα για ένα πλήρες γεύμα

26 Ιούνιος 2015 Cookpad Greece

Όλες οι ομάδες τροφίμων χωρούν στο πιάτο μας στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής. Το μυστικό είναι η αναλογία!

Για να έχουμε λοιπόν ένα καλά ισορροπημένο γεύμα αυτό που μπορούμε να κάνουμε το εξής:

 

 

  1. Χωρίζουμε νοητικά το πιάτο μας όπως στην παρακάτω εικόνα.

  1. Γεμίζουμε το μισό πιάτο με λαχανικά, για παράδειγμα με μία φρέσκια σαλάτα εποχής, ψητά λαχανικά ή και μαγειρευτά λαχανικά.

Προτιμούμε λαχανικά εποχής και προσπαθούμε να τρώμε λαχανικά με ποικιλία χρωμάτων.

 

  1. Στη συνέχεια προσθέτουμε πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα κρέας ή ψάρι ή τυρί, τόσο όσο να γεμίσουμε το 1/4 του πιάτου μας.

Προτιμούμε άπαχα κομμάτια κρέας, λιπαρά ψάρια και τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά.

  1. Και τέλος, γεμίζουμε το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου με υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή ψωμί.

Από την κατηγορία των υδατανθράκων προτιμούμε ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης και αναποφλοίωτο ρύζι.

 

Δεν ξεχνάμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε και μικρή ποσότητα από λιπαρά για να απορροφηθούν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχει το πιάτο μας. Από τα λιπαρά προτιμούμε τα “καλά” μονοακόρεστα λιπαρά, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο.

Μπορείτε να δείτε και σε αυτό το βίντεο μία εικονική αναπαράσταση του “πιάτου της υγιεινής διατροφής”. 

 

Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με Εξειδίκευση στην Παχυσαρκία

Δείτε αυτό και άλλα άρθρα στο site FitDiet.gr