Πώς γράφουμε μια τέλεια συνταγή

3 Νοέμβριος 2017 Cookpad Greece

Λέμε συνέχεια πως η Cookpad είναι ο καλύτερος χώρος για να κρατήσει κανείς τις συνταγές του, αλλά και ο καλύτερος χώρος για να μοιραστεί με άλλους τις αγαπημένες του γεύσεις. Όταν λοιπόν μας ενδιαφέρει το να δουν και άλλοι τις συνταγές μας, να τις καταλάβουν και να μπορέσουν να τις μαγειρέψουν και αυτοί με επιτυχία, θα πρέπει να προσέξουμε λίγο το πώς γράφουμε τη συνταγή μας.

Όταν λέμε "τέλεια συνταγή" δεν εννοούμε γευστικά (αυτό άλλωστε είναι προσωπικό θέμα), αλλά μια συνταγή που θα μπορεί ο άλλος να τη βρει, να τη διαβάσει και να τη μαγειρέψει, εύκολα και χωρίς να του δημιουργηθούν απορίες.

Πάμε να δούμε τα συστατικά της επιτυχίας!

1. Τίτλος

Για να μπορεί κανείς εύκολα να βρει τη συνταγή μας, θα πρέπει ο τίτλος να είναι περιγραφικός και να δείχνει άμεσα για το τι πιάτο μιλάμε. Ας πούμε για παράδειγμα ότι κάποιος ψάχνει για τυρόπιτα. Αν δει τον τίτλο "τυρόπιτα με φέτα" θα καταλάβει αμέσως ότι πρόκειται για μια τυρόπιτα που περιέχει φέτα, ενώ αν ο συγγραφέας έχει αφήσει τη φαντασία του να... καλπάσει και έγραψε στον τίτλο "η νοστιμιά της Μαρίκας", πρώτον κατά πάσα πιθανότητα δε θα βγει η συνταγή αυτή στην αναζήτηση και δεύτερον ακόμα και να βγει δε θα είναι σίγουρος αυτός που ψάχνει για το τι είναι αυτή η νοστιμιά...

2. Περιγραφή

Αν και δεν είναι απαραίτητη, καλό θα είναι να γράφουμε μερικά λόγια στη περιγραφή, για το τι σημαίνει αυτή η συνταγή για εμάς, πότε τη φτιάξαμε, την ιστορία της. Μοιραζόμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά μοιραζόμαστε και την γενικότερη εμπειρία μας γύρω από το φαγητό. Σα να έχουμε κάτσει στην κουζίνα μας και να μιλάμε. Έχει ενδιαφέρον μια συνταγή για τυρόπιτα, αλλά αποκτάει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμα αν ξέρουμε πως ο άλλος την έφτιαξε για να την πάει σε μια σχολική γιορτή ή ότι του τη μαγείρεψε η αγαπημένη του Μαρίκα και του φάνηκε τόσο νόστιμη που ήθελε να τη μοιραστεί με όλους.

3. Μερίδες και χρόνος

Χωρίς και αυτά να είναι απαραίτητα, σίγουρα βοηθάνε τον άλλο να δει με μια ματιά αν τον φτάνει η δόση και πόση ώρα θα του πάρει. Θα πρέπει να φτιάξει δυο τυρόπιτες άραγε για 10 άτομα και του φτάνει η μια ωρίτσα που έχει στη διάθεσή του;

4. Υλικά

Εννοείται πως φροντίζουμε να υπάρχουν όλα τα υλικά που θα χρειαστεί κάποιος για να φτιάξει τη συνταγή. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως, είναι και το να έχουμε ποσότητες στα υλικά αυτά, έστω και αν είναι ενδεικτικές. Αλλάζοντας ποσότητες και αναλογίες μπορεί να αλλάξει δραστικά η γεύση και η εμφάνιση μιας συνταγής. Μπορούμε πχ στην τυρόπιτα να γράψουμε "φέτα, όση θέλετε" γιατί τα γούστα του καθενός διαφέρουν. Όμως ποια ποσότητα είναι λίγη και ποια πολύ μεγάλη για την ποσότητα των φύλλων; Καλό είναι να έχουμε έναν μπούσουλα, κάτι από το οποίο ξεκινάμε και μετά κάνουμε τις αλλαγές μας. Για παράδειγμα είναι καλύτερο να πούμε "500 γρ φέτα" και να γράψουμε μετά στα βήματα ότι με την ποσότητα αυτή βγαίνει μια μέτρια σε πάχος πίτα και αν θέλουμε μπορούμε να αυξομειώσουμε αναλόγως την ποσότητα.

5. Βήματα εκτέλεσης

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις συνταγές μας τις βλέπει και κόσμος που είναι πρωτάρης στην κουζίνα. Κόσμος που δεν έχει μεγάλη εμπειρία. Κάτι λοιπόν που για εμάς φαίνεται αυτονόητο, μπορεί για τον άλλο να είναι... βουνό! Θα αφήσουμε για λίγο την τυρόπιτα, να πιάσουμε ένα σιροπιαστό γλυκό. Μπορεί για εμάς να είναι αυτονόητο το πώς φτιάχνουμε το σιρόπι. Σιγά το πράγμα, βάζεις ζάχαρη και νερό και βράζουν για 5 λεπτά λέμε. Δε σκεφτόμαστε καν πως χρειάζεται να το γράψουμε. Και όμως, ακόμα και αυτό το απλό πράγμα, για εκείνον που δε το έχει ξανακάνει είναι μεγάλη υπόθεση και δεν ξέρει πώς γίνεται. Θα πρέπει λοιπόν να σιγουρευόμαστε πως έχουμε πει τα πάντα με ακρίβεια, έχουμε δώσει όλες τις οδηγίες, ώστε να μπορεί και κάποιος νέος στην κουζίνα να τη φτιάξει χωρίς να αγχωθεί. Αν μπορούμε δε να βάλουμε και φωτογραφίες στο κάθε μας βήμα, αυτό θα είναι το ιδανικό, καθώς ο καθένας θα μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή πως προχωράει σωστά και αυτό που φτιάχνει έχει όντως την όψη που πρέπει!

6. Φωτογραφία

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Μια φωτογραφία σε μια συνταγή συμβάλλει και βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Τραβάει το μάτι του επισκέπτη. Αν είναι πολύ λαχταριστή, υπάρχει περίπτωση να τη δοκιμάσει και κάποιος που δε θα το σκεφτόταν να την ψάξει πριν. Και φυσικά βοηθάει στο να ξέρουμε πώς στο καλό θα πρέπει να φαίνεται κανονικά το φαγητό που θα φτιάξουμε! Κάνει τον μάγειρα να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Μην ξεχνάτε πως φωτογραφία μπορείτε να προσθέσετε ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αφού δημοσιεύσετε μια συνταγή, ή ακόμα να την αλλάξετε αν στο μέλλον βγάλετε κάποια που να σας αρέσει περισσότερο. Όμως σίγουρα πρέπει οι φωτογραφίες να είναι δικές μας.

 

Γενικά μπορούμε μια συνταγή μας να τη διορθώσουμε ανά πάσα στιγμή και να προσθέσουμε λεπτομέρειες που έχουμε αφήσει ή ξεχάσει, να προσθέσουμε φωτογραφίες στα βήματα ή να συμπληρώσουμε τις μερίδες και το χρόνο. Θα διαπιστώσετε πως αν προσέξετε να τα συμπληρώσετε όλα σωστά όταν γράφετε μια συνταγή, αυτό θα βοηθήσει στη συνέχεια και εσάς τους ίδιους. Πολλές φορές θυμόμαστε κάτι τώρα και νομίζουμε πως θα το θυμόμαστε και μετά από καιρό γιατί είναι αυτονόητο, αλλά μετά το ξεχνάμε! Τώρα ας πούμε θυμόμαστε πως βάλαμε την τυρόπιτα μέσα σε 20άρι ταψί και έγινε όπως ακριβώς τη θέλαμε, αλλά αν κάνουμε καιρό να τη ξαναφτιάξουμε πιθανώς να το έχουμε ξεχάσει. Προσέχοντας τη λεπτομέρεια, γινόμαστε και οι ίδιοι καλύτεροι μάγειρες!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να γράφουμε "τέλειες συνταγές" και για τους άλλους, αλλά και για εμάς!

Καλά μαγειρέματα!!