Όλα για το καστανό ρύζι

26 Ιούνιος 2016 Cookpad Greece

Το ρύζι είναι ένα δημητριακό που παρέχει περισσότερο από το 1/5 της απαραίτητης ενέργειας (σε θερμίδες) που καταναλώνεται παγκοσμίως, ενώ αποτελεί, μαζί με τα υπόλοιπα δημητριακά, τη βάση της Μεσογειακής διατροφής. Τόσο εύπεπτο και υποαλλεργικό, που δικαίως αποτελεί το πρώτο δημητριακό που καταναλώνει ένα μωρό, όταν ξεκινά η εισαγωγή στερεάς τροφής στο διαιτολόγιό του! Υπάρχουν πολλά είδη ρυζιού και το καστανό ρύζι βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά τη θρεπτική αξία του.

 

Καστανό: το ρύζι με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία

Το καστανό ρύζι οφείλει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα του και κυρίως την υψηλή θρεπτικότητά του, στο ότι διατηρεί το περίβλημα του καρπού του (περικάρπιο), αφού από τον πρωτογενή κόκκο ρυζιού απομακρύνεται μόνον ο εξωτερικός φλοιός.

Στον εσωτερικό φλοιό του καστανού ρυζιού εκτός από τις φυτικές ίνες, «κρύβεται» και μια πλειάδα ευεργετικών φυτοχημικών ουσιών (γ-ορυζανόλη, τοκοτριενόλες, φερουλικό οξύ, β-σιτοστερόλη, κ.άλλες), οι οποίες φαίνεται πως ενισχύουν με το δικό τους τρόπο, το εντερικό μικροπεριβάλλον απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου! Συγκεκριμένα, το καστανό ρύζι:

  • Είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού γενικά, του μεταβολισμού και στη σωστή ανάπτυξη των οστών.

  • Είναι πλούσιο σε σελήνιο, το βασικό συστατικό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού μας. Όταν, το σελήνιο «συνεργάζεται» με την βιταμίνη Ε που συναντάμε στο καστανό ρύζι, αποδίδει μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη!

  • Εμπεριέχει ψευδάργυρο, το απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού αλλά και ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή κατάσταση του δέρματος, της όρασης, των μαλλιών και των νυχιών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο ψευδάργυρος αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων και συμβάλλει σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό της ινσουλίνης και είναι σημαντικό στοιχείο για την λειτουργία του θύμου αδένα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία του προστάτη και του αναπαραγωγικού συστήματος.

  • Είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών Β1 και Β6, θρεπτικά συστατικά με τεράστιο ρόλο για την υγεία του νευρομυϊκού συστήματος και στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς (στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής). Δικαίως λοιπόν το καστανό ρύζι είναι ιδανική τροφή για τους αθλητές, αλλά και για όσους θέλουν να τρέφονται σαν αθλητές!

  • Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με μια ποσότητα των 100 g, να μας δίνει το 7-8% της ενδεικνυόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως! Μια διατροφή επαρκής σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει την άριστη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, ενώ παράλληλα συνεισφέρει και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

  • Εκ φύσεως, είναι τροφή πολύ χαμηλή σε λιπαρά, χωρίς αλάτι, αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο.

  • Δεν περιέχει γλουτένη και ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από ανάλογη δυσανεξία. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που «κρύβεται» στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη και δρα «τοξικά» στα άτομα εκείνα με τη συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση.

  • O συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών δίνει τη δυνατότητα στο καστανό ρύζι να παρέχει στον οργανισμό μας ενέργεια, η οποία απελευθερώνεται σταδιακά και όχι απότομα, κάτι πολύ σημαντικό σε πολλές εκφάνσεις της υγείας μας, αλλά και στη σωστή διαχείριση βάρους.

  • Όταν συνδυάσουμε το ρύζι με όσπρια (πχ φακόρυζο) παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αφού το ένα τρόφιμο «συμπληρώνει» τις ελλείψεις του άλλου σε αμινοξέα! Παράλληλα ένας τέτοιος συνδυασμός αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο, απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της Μεσογειακής διατροφής!

     

Το καστανό ρύζι είναι επίσης ιδανική τροφή για τα παιδιά. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει, προσδίδουν ενέργεια στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των παιδιών και μέσω της συνεπαγόμενης έκκρισης σεροτονίνης, βελτιώνουν την διάθεση τους. Τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στο καστανό ρύζι συμβάλλουν στη διατήρηση της χαμηλής πίεσης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων... από κούνια! Η σημαντική περιεκτικότητα του σε σελήνιο, συμβάλει θετικά σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού των παιδιών (καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αμυντικών συστημάτων), αλλά και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά λιγότερο επεξεργασμένα δημητριακά, όπως είναι το καστανό ρύζι, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

 

Μια τέτοια φυσική τροφή με τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν θα πρέπει να λείπει λοιπόν από τη διατροφή κανενός! Για να βοηθήσουμε σε αυτό όσο μπορούμε σας έχουμε εδώ μερικές από τις συνταγές του site που περιέχουν το πολύτιμο για την υγεία μας καστανό ρύζι:

 

Συνοδευτικό (ή ελαφρύ κυρίως)

συνοδευτικά με καστανό ρύζι
   

Κυρίως πιάτο

κυρίως πιάτα με καστανό ρύζι
   

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε Ρόφημα ρυζιού, ένα  δροσιστικό ρόφημα, χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη. Αν έχετε μωράκι μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας Σπιτική κρέμα ρυζάλευρο

   

Η κύρια φωτογραφία του άρθρου είναι της sirokoutala! από τη συνταγή Ιρανικό πιλάφι. Ένα άρθρο σε συνεργασία με την Agrino και τον κλινικό διαιτολόγο Κ. Ξένο.