Λεμονάκι μυρωδάτο

20 Μάρτιος 2016 Cookpad Greece

Οι λεμονιές στον τόπο μας είναι ένα ευλογημένο δέντρο. Ευδοκιμούν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση και μας δίνουν πλουσιοπάροχα τους καρπούς τους όλον τον χειμώνα ή, αν είναι δίφορες, και στο τέλος του καλοκαιριού.

 Τα λεμονάκια περιέχουν ένα σωρό θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, και ιδιαίτερα σε βιταμίνη C. Περιέχουν πρωτεΐνες, υδατανθρακες, κάλιο και ένα σωρό ανόργανα άλατα και μεταλλικά στοιχεία. Επιπλέον, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου! Και τα λεμόνια δεν περιποιούνται μόνο το μέσα μας, αλλά και την εμφάνισή μας, καθώς καθαρίζουν και λευκαίνουν το δέρμα μας, δυναμώνουν τα νύχια μας και δημιουργούν και φυσικές ανταύγειες στα μαλλιά μας! Μιλάμε δηλαδή για έναν θησαυρό που κρέμεται δωρεάν έξω από το παραθύρι μας!

συνταγές με λεμόνι

Το λεμόνι χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική, δίνοντας υπέροχη υπόξινη γεύση και θεϊκό άρωμα όπου και να μπει!

Δοκιμάστε στο γεύμα ή το δείπνο σας:

   

 Και βέβαια το λεμόνι έχει περίοπτη θέση και στην ζαχαροπλαστική καθώς είναι αρωματικό και χωνευτικό. Εμείς προτείνουμε:

   

Επίσης, τα λεμονάκι μπαίνει σε διάφορα ροφήματα που κλέβουν τις εντυπώσεις! Δοκιμάστε:

   

Και επειδή λεμονάκι είναι και δεν κρατά και για πάντα, μπορείτε να βρείτε τρόπους να μην ξεμείνετε ποτέ. Κάντε το: 

   

Για να διατηρήσετε το χυμό του λεμονιού μπορείτε να στύψετε τα λεμόνια σας και να βάλετε το χυμό σε παγοκύστες και να τις κάνετε παγάκια. Έτσι κάθε φορά μπορείτε να βάζετε στο φαγητό σας άμεσα 1-2 παγάκια λεμονιού και να μην στερηθείτε τα λεμονάτα σας ακόμα και αν δεν έχετε φρέσκα λεμόνια. Επίσης μπορείτε να βάλετε τον χυμό του λεμονιού σε μια μπουκάλα και από πάνω να ρίξετε λίγο λαδάκι, ώστε να μην σας χαλάσει. Μετά δεν μένει παρά να ανοίγετε το μπουκάλι και να βάζετε λίγο χυμό λεμονιού στα φαγητά σας. Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να διατηρήσετε και το ξύσμα των λεμονιών (δίνουν υπέροχο άρωμα!) αποθηκεύοντάς το και αυτό σε παγοκύστες με αυτή τη μέθοδο.

 Όπως είπαμε, οι χρήσεις του λεμονιού δεν τελειώνουν στην κουζίνα μας. Πάρτε ένα λεμονάκι για να τονώσετε και την εξωτερική σας εμφάνιση. Αν έχετε λιπαρό δέρμα, το λεμόνι είναι το πιο κατάλληλο καθαριστικό, γιατί μειώνει τους πόρους του δέρματος. Επίσης κάνει απολέπιση και λευκαίνει την επιδερμίδα σας από σημάδια ακμής, ουλές και κηλίδες. Αν τα νύχια σας είναι κιτρινισμένα ή σπάνε, το λεμόνι κάνει και εδώ θαύματα, καθώς τα δυναμώνει και τα λευκαίνει. Και αν αγαπάτε τις ξανθές ανταύγειες αλλά βαριέστε τα κομμωτήρια, ο χυμός λεμονιού θα ανοίξει το χρώμα των μαλλιών σας φυσικά και χωρίς να ξοδευτείτε!

Επιπλέον, το λεμονάκι χρησιμοποιείται και ως καθαριστικό/απολυμαντικό, αλλά και αρωματικό. Βάλτε τις στιμμένες λεμονόκουπες μέσα στον κάδο σκουπιδιών σας ή μέσα στο πλυντήριο πιάτων για να τα αρωματίσετε. Βάλτε ροδέλες λεμονιού (ή και μονο τις φλούδες) όταν βράζετε ψάρι ή μπρόκολο και θα δείτε πως δε μυρίζει τόσο έντονα πια. Επίσης βράστε μερικές λεμονόφλουδες και κάντε το πιο φυσικό αρωματικό χώρου!

Αν αποφεύγετε τις χλωρίνες και τα χημικά καθαριστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά τον χυμό λεμονιού στους πάγκους της κουζίνας, τον φούρνο μικροκυμάτων ή το μπάνιο. Προσοχή όμως, δεν είναι για παντού. Λόγω της οξύτητας τους, υπάρχουν επιφάνειες που δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον χυμό λεμονιού, όπως το υπέροχο μαρμάρινο πάτωμά σας. Θα αφήσει λεκέδες, θα το θαμπώσει και ίσως το καταστρέψει. 

Μην τα περιφρονείτε λοιπόν τα λεμονάκια καθόλου. Είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός που μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη!

 

Πηγές: