Και ο κουραμπιές έχει τα μυστικά του!

13 Δεκέμβριος 2014 Cookpad Greece

Στο σάιτ μπορείτε να βρείτε άρθρο για τα μυστικά του μελομακάρονου και επειδή ο κουραμπιές το πήρε προσωπικά το θέμα και πολύ του κακοφάνηκε που δεν έχει και αυτός ανάλογο άρθρο, είπα να του κάνω το χατήρι!

Κουραμπιές λοιπόν, λέξη που πρέρχεται από την τούρκικη koyrabiye και σημαίνει ξερό μπισκότο.  Το απόλυτο χιονάτο γλύκισμα των Χριστουγέννων.  Μερικοί είναι φανατικοί οπαδοί του και το προτιμούν από τον ανταγωνιστή του, το μελομακάρονο.  Κλασικά, τρώγεται με μπόλικη ζάχαρη άχνη αλλά όπως όλα τα πράγματα, εκμοντερνίστηκε και αυτός και φιγουράρει και με σοκολάτα ή ινδοκάρυδο.  Ας δούμε όμως αναλυτικά μερικά τιπς για να είμαστε σίγουροι ότι οι κουραμπιέδες μας θα έχουν απόλυτη επιτυχία.  Γιατί κακά τα ψέματα, κάθε νοικοκυρά θέλει να ακούει από τους καλεσμένους της επαίνους και επιφωνήματα απόλαυσης όταν γεύονται αυτά που φτιάχνει!

-  Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας υλικά.  Αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα γλυκά και φαγητά που φτιάχνουμε.

-  Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι γάλακτος και θα το βρούμε σε βαζάκι.  Γίνεται συνήθως από αιγοπρόβειο γάλα και το χρησιμοποιούμε κρύο ώστε να είναι σε στερεή μορφή.

-  Είναι πολύ σημαντικό να χτυπήσουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πάρα πολύ καλά, με το εργαλείο του μίξερ που λέγεται φτερό, σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά.  Μπορεί να σας φαίνονται πολλά τα 20 λεπτά αλλά όσο πιο πολύ το χτυπήσουμε, τόσο πιο καλή θα γίνει η ζύμη και τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες!

-  Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε αλεύρι, θα πρέπει να χαμηλώσουμε τη ταχύτητα του μίξερ ώστε το χτύπημα να γίνεται αργά και να μην καταστραφεί η αφράτη ζύμη που έχουμε πετύχει.

-  Τους κουραμπιέδες πρέπει να τους ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι πάρα πολύ για να έχουν τέλεια υφή και χρώμα.

-  Αν θέλουμε, μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο, τους ραντίζουμε με ροδόνερο.

-  Δεν τους πασπαλίζουμε με άχνη αν δεν κρυώσουν πρώτα πλήρως και αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο corn flour στην άχνη ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα νοτίσουν.

-  Για να τους διατηρήσουμε αφράτους και τραγανούς θα πρέπει να τους σκεπάσουμε καλά διαφορετικά θα απορροφήσουν υγρασία και θα νοτίσουν.

-  Μπορούμε να τους διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αν τους αποθηκεύσουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

 

Ένας κουραμπιές μας "χαρίζει" απλόχερα μέχρι και 180 θερμίδες!  Ρίξτε μια ματιά και στο σχετικό άρθρο που έχουμε για τη θρεπτική αξία του κουραμπιέ αλλά και του μελομακάρονου ώστε να ξέρετε τι γίνεται πριν κάνετε βουτιά στις πιατέλες με το σκεπτικό "μια ζωή την έχουμε!".

 

Σας παραθέτω πιο κάτω μερικές από τις υπέροχες συνταγές για κουραμπιέδες που διαθέτει το σάιτ ώστε να κάνετε την επιλογή σας και να μεγαλουργήσετε!

 

Κουραμπιέδες όνειρο!

Κουραμπιέδες τραγανοί

Κουραμπιέδες Ν.Καρβάλης οι αυθεντικοί

Κουραμπιέδες βουτύρου με αμύγδαλα

Κουραμπιέδες του Άκη

Κουραμπιέδες Σμύρνης

Ρουμελιώτικοι κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες Τριπολιτσιώτικοι

 

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές και καλές κουζινοδημιουργίες!