Η εβδομάδα της Τυρινής

17 Φεβρουάριος 2017 Cookpad Greece

Η εβδομάδα της Τυρινής ή της Τυροφάγου (που λέγεται επίσης και λευκή εβδομάδα) είναι η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου, κατά την οποία όσοι νηστεύουν δεν τρώνε καθόλου κρέας και προετοιμάζονται έτσι για τη Σαρακοστή.

 

Όλες τις ημέρες της εβδομάδας αυτής επιτρέπεται η κατάλυση γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών, όπως και του ελαιόλαδου, αλλά δεν επιτρέπεται καθόλου η κατανώλωση όλων των κρεατικών. Την Κυριακή της Τυρινής είναι έθιμο να μαγειρεύουμε βακαλάο καθώς και μακαρονόπιτα ή απλώς μακαρονάδα με μπόλικο τυρί, και για γλυκό γαλατόπιτα. Σε κάποια μέρη είναι έθιμο το βράδυ της Κυριακής να κλείνει με αυγά ψητά (με διάφορες παραλλαγές και παραδόσεις). Έτσι η Μ. Τεσσαρακοστή αρχίζει και τελειώνει με τα αυγά να είναι κυρίαρχα.

Εμείς εδώ έχουμε πολλές ιδέες να σας δώσουμε για τις συνταγές της Τυρινής. Ακόμα και αν δε νηστεύετε, οι συνταγές αυτές είναι πεντανόστιμες και σας προτείνουμε να τις φτιάξετε!

Βακαλάος

συνταγές για βακαλάο

 

Μακαρονόπιτες

μακαρονόπιτες

 

Τυρόπιτες

συνταγές για τυρόπιτα

 

Γαλατόπιτες και αυγόπιτες αλμυρές

γαλατόπιτες αλμυρές

 

Γαλατόπιτες γλυκές

σοκολατόπιτες και σουφέ

 

Καλά μαγειρέματα!

 

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι της staticstasy από τη συνταγή Γαλατόπιτα γρήγορη χωρίς φύλλο