Χαλβά... αγάπη μου!

30 Ιούλιος 2016 Cookpad Greece

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε ένα μεγάλος εύρος περιοχών, στα Βαλκάνια, την Μ. Ανατολή ως την Αφρική και την Ινδία! Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα "hulw" που σημαίνει γλυκό και προφέρεται με τον ίδιο τρόπο στις περισσότερες χώρες που συναντάται.

Στην Ελλάδα φαίνεται να ήρθε περίπου τον 12ο αιώνα και έμεινε με διάφορες παραλλαγές, νόστιμες και θρεπτικές. Γιατί όταν λέμε χαλβά, δεν εννοούμε πάντα το ίδιο πράγμα! Ας μάθουμε τα διάφορα είδη χαλβά που αγαπούν οι Έλληνες:

 

Χαλβάς με ταχίνι

Ή αλλιώς... Μακεδονικός χαλβάς (ή χαλβάς του μπακάλη)! Εξαιρετικά θρεπτικός, αλλά και θερμιδογόνος, αφού παρασκευάζεται από ταχίνι (λιωμένο σουσάμι) σε διάφορες παραλλαγές (με μέλι, με σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς...). Φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο να τον παρασκευάσουμε στο σπίτι μας, η βασική τεχνική όμως είναι να αποφλειώνεται το σουσάμι, να αλέθεται για να γίνει το ταχίνι και στην συνέχεια να προστίθεται το σιρόπι και να ψήνεται μέχρι να καραμελώσει. Ο χαλβάς καταναλώνεται μετά μανίας κατά τις περιόδους νηστείας, είτε σαν ορεκτικό, είτε και σαν γλυκό, ανάλογα με το τι περιέχει μέσα. Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε να δοκιμάσετε διάφορες συνταγές με ταχινένιο χαλβά:

  

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ποιο ελληνικό σπίτι δεν έχει φιλοξενήσει, σε νηστείες και μη, έναν παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά;;; Η βασική συνταγή περιέχει σιμιγδάλι (ή και αλεύρι), βούτυρο ή λάδι και μπόλικο σιρόπι, ενώ οι αναλογίες που προτείνουν οι γιαγιάδες είναι το κλασσικό "1-2-3-4" (1 μέρος βούτυρο ή λάδι, 2 μέρη σιμιγδάλι, 3 μέρη ζάχαρη, 4 μέρη νερό)! Από κει και πέρα οι παραλλαγές είναι πάμπολλες: με καρύδα, ξηρούς καρπούς και φρούτα, μέλι, γάλα κλπ. Άλλοι καβουρδίζουν το σιμιγδάλι πρώτα και άλλοι βράζουν όλα τα υλικά μαζί για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα! Μπορείτε εδώ να διαβάσετε όλα τα μυστικά του χαλβά. Εμείς προτείνουμε:

 

Χαλβάς Φαρσάλων (σαπουνέ)

Ο μαλακός, κολλώδης χαλβάς που συναντάμε στα πανηγύρια! Υπάρχει μάλιστα και ξεχωριστή γιορτή, η ετήσια "Γιορτή του Χαλβά Φαρσάλων", κάθε φθινόπωρο, στα Φάρσαλα.  Ο χαλβάς αυτός φτιάχνεται με κορν φλάουρ ή νισεστέ, σιρόπι και βούτυρο. Πρώτα φτιάχνεται το σιρόπι όπου διαλύεται και το νισεστέ, και αφού καραμελώσει, προστίθεται το βούτυρο. Μόλις πήξει το μείγμα, οι τεχνίτες του χαλβά το γυρνάνε σε έναν ταβά (ταψί), με την κρούστα προς τα πάνω. Μάλιστα όσο πιο καλή η κρούστα, τόσο πιο πετυχημένος ο χαλβάς! Δοκιμάστε λοιπόν:

 

Δείτε εδώ μαζεμένες όλες τις συνταγές μας για χαλβά. Με τόσες εναλλακτικές λοιπόν, κρίμα είναι να μην βρείτε και εσείς τον... χαλβά των ονείρων σας! Ιδανικό γλυκό για όσους νηστεύουν αυτές τις μέρες, αλλά και για όσους απλά αγαπούν τους χαλβάδες!  

 

 

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι της lenale από την συνταγή Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι.

 

 

Πηγές:

Wikipedia

Foodissimo