Φακές: μικρές, αλλά θαυματουργές

9 Μάρτιος 2016 Cookpad Greece

Οι φακές είναι ένα όσπριο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ελληνική κουζίνα. Λίγο οι μέρες νηστείας, λίγο ο σίδηρος που περιέχουν, οι φακές βρίσκονται στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας, συνήθως Δευτέρα, Τετάρτη ή Παρασκευή, και πάντα κάποια έρμη μάνα προσπαθεί να πείσει τους... άπιστους Θωμάδες για την αναγκαιότητα της... φακής!

 Για να δούμε όμως, αξίζει τον κόπο ένα πιάτο φακές ή τσάμπα μας μπούκωναν οι μανάδες μας;;;

Κατ' αρχήν, πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που είναι γνωστό για τους αποξηραμένους σπόρους του. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και μάλιστα πολύ εύκολα, καθώς προσαρμόζεται σε διάφορους κλιματικούς τύπους. Είναι ιδιαιτέρως υγιεινή, αφού περιέχει σίδηρο, φώσφορο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β. Τα όσπρια έτσι κι αλλιώς θεωρούνται μια πλήρης τροφή από μόνα τους! Για να πάρετε όσο περισσότερα από τα θρεπτικά τους στοιχεία, συνδυάστε τις φακές σας με λαχανικά, ξύδι, λεμόνι ή πορτοκάλι, και αποφύγετε τον συνδυασμό τους με τυριά. Δεν είναι αναγκαίο να τις μουλιάσετε, αλλά, αν το κάνετε, θα τις κάνετε πιο εύπεπτες και θα λάβετε περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Για την πλειοψηφία, φακή είναι εκείνοι οι γκρι-πράσινοι-καφέ σπόροι. Υπάρχουν όμως περίπου 13 διαφορετικά είδη φακής: μικρές, μεγάλες, πλατιές, αποφλοιωμένες καφέ, πράσινες, γκρι, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί, ακόμα και μαύρες! Και υπάρχουν βέβαια και χιλιάδες τρόποι να τις μαγειρέψει κανείς! Από σούπα, μέχρι σαλάτα, μπιφτέκια ή και κάποιο γκουρμεδιάρικο συνοδευτικό ψαριού ή κυνηγιού. Άλλα είδη βράζουν μέσα σε 10', ενώ άλλα χρειάζονται περίπου 40'. Η γεύση τους είναι γήινη, αν και από ποικιλία σε ποικιλία μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη.

Εμείς πάντως, αφού περιπλανηθήκαμε στους γευστικούς δρόμους του site μας, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:

 

Φακές σούπα (περισσότερο ή λιγότερο κλασικές!)

   

Διάφορα κυρίως πιάτα

   

Συνοδευτικά

   

 

Ε, δεν μπορεί λοιπόν, όσο δύσκολοι και να είστε στο φαγητό, μια συνταγούλα με φακές που να σας αρέσει, θα βρείτε! Μην τις περιφρονείτε λοιπόν τις φακές, δοκιμάστε, ξαναδοκιμάστε, βρείτε τι ταιριάζει σε εσάς και... καλή όρεξη!

 

 Πηγές: