Αγαπημένα, μυρωδάτα ροδάκινα

2 Ιούλιος 2016 Cookpad Greece

Το ροδάκινο είναι ένα από τα κορυφαία καλοκαιρινά φρούτα, μαζί με τα καρπούζια, τα πεπόνια και τα κεράσια. Πορτοκαλί ή λευκοί χορταστικοί καρποί με μεθυστικό άρωμα και ένα σωρό ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητες! Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν!

 

 Το ροδάκινο λοιπόν είναι ο καρπός της ροδακινιάς! Είναι στρογγυλό, με μια ραφή στο περίβλημά του. Συνήθως η φλούδα του είναι χνουδωτή, όχι όμως πάντα, καθώς εξαρτάται από την ποικιλία του. Το εξωτερικό του έχει χρώματα κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο ή λευκό και η σάρκα του διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί. Το εσωτερικό του είναι χυμώδες και αρωματικό με γλυκιά γεύση, ενώ στο κέντρο του υπάρχει ένα μεγάλο, σκληρό κουκούτσι με πολλές αυλάκωσεις. 

Η καταγωγή του είναι από την Κίνα και πλέον καλλιεργείται πολύ στην Ευρώπη (στην Ελλάδα, η Μακεδονία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ροδάκινου). Υπάρχουν περίπου 200 ποικιλίες ροδάκινου, με πιο γνωστά τους κλασσικούς γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. 

Τα ροδάκινα είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Περιέχουν μπόλικες βιταμίνες, ιδιαίτερα Α, C και E, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιοτίνη, κάλιο νάτριο, φώσφορο, ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον αποτελούνται ως επί τω πλείστω από νερό (κατά 90%!), λίγη ζάχαρη και μπόλικες φυτικές ίνες. Όλα τούτα τα καλά έχουν σαν αποτέλεσμα τα όμορφα μυρωδάτα ροδάκινα να βοηθούν: 

  • στην δραστηριοποίηση του εγκεφάλου
  • στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
  • στην μείωση της πίεσης, της χοληστερόλης και των καρδιακών προβλημάτων
  • στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • στην πρόληψη γαστρεντερικών διαταραχών
  • στην αίσθηση κορεσμού και μείωση του σωματικού βάρους
  • στο γενικότερο αίσθημα ευεξίας!

Τα ροδάκινα τα μαζεύουν περίπου μια εβδομάδα πριν την πλήρη ωρίμανσή τους και με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται περίπου 15 μέρες. Επειδή είναι ευαίσθητα στην ζέστη, αν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε άμεσα, καλύτερα να τα διατηρήσετε στο ψυγείο.

Αν λοιπόν σας πείσαμε για την χρησιμότητά τους, να ξέρετε ότι τα ροδακινάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως έχουν, είτε στην ζαχαροπλαστική, είτε και στην μαγειρική! Είναι ένα φρούτο που μεταφέρετε εύκολα, οπότε αποτελεί πρώτης τάξεως σνακ για την παραλία ή την δουλειά. Μπορείτε επίσης να το κόψετε κομματάκια και να το βάλετε στο γιαούρτι σας, ή, αν είστε πιο γκουρμεδιάρης, να το προσθέσετε στις σαλάτες σας! Και βέβαια μπορείτε να το διατηρήσετε για περισσότερο σε μορφή γρανίτας/παγωτού, μαρμελάδας και κομπόστας! 

 rodakina

 

Εμείς σας προτείνουμε διάφορες συνταγές:   

Σε διάφορα γλυκά:

γεμιστά ροδάκινα
 

Σε πίτες, τάρτες και κέικ:

πίτες και κέικ με ροδάκινα
 

Σε παγωτά και σορμπέ:

παγωτά με ροδάκινα
 

Σε αλμυρό:

κοτόπουλο με ροδάκινα
 

Σε ποτά και ροφήματα:

ποτά με ροδάκινα
 

 Δείτε λοιπόν όλες μας τις συνταγές που περιέχουν ροδάκινα και βρείτε συνταγές που ταιριάζουν στα δικά σας γευστικά γούστα!

 

 

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι της Phoebe από την συνταγή Cheesecake ροδάκινου.

 

 

Πηγές:

e-diatrofi

medlabgr.blogspot.com

iefimerida

iatronet

wikipedia